Рецепти

Медени срца
Вкусни медени срциња со мармалад од сливи
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(300 Грама)
Газирана вода(350 Милилитри)
Мармалад од сливи(3 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Цимет(1 Парче)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Масло(6 Супени лажици)
Брашно(400 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во длабок сад ги ставаме шеќерот, газираната вода, мармаладот, прашокот за печиво, ванилиниот шеќер, циметот, сода бикарбоната, маслото, и на крај го додаваме брашното. Мешаме со лажица додека да добиеме хомогена смеса.
- Смесата ја истураме во правоаголна тава која сме ја премачкале со масло и печеме на температура од 200 степени 30 минути.
- Откако тортата ќе се испече и излади, одозгора ја премачкуваме со мармаладот, а врз него ја истураме претходно приготвената глазура од чоколадо и оставаме да се олади.
- Кога ќе се излади, со калапи во форма на срце од тортата вадиме срциња, ги декорираме по желба и послужуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во