Рецепти
Мекици Ана Ѓорова

Домашни мекици за појадок во препознатливата совршена комбинација – јогурт и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Јајце(2 )

Кисела павлака(1/2 Литар)

Млеко(3/4 Литри)

ПОДГОТОВКА

За поготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Сите состојки се промешуваат убаво со рака. Се замесува тесто, се додава сол по желба и се остава да отстои.
  2. Потоа смесата добро се изработува и меша со дрвена лажица и се остава повторно да отстои.
  3. Во загреана тава за пржење додајте масло. Рацете накиснете ги со вода, земете од тестото и ставете врз загреаното масло. Оставете мекицата да се пржи неколку минути во врелото масло, а потоа превртете ја од другата страна со лажица. Мекицата е готова кога ќе зарумени. Послужете со чаша јогурт и сирење.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: