Рецепти
Мекици Ана Ѓорова

Домашни мекици за појадок во препознатливата совршена комбинација – јогурт и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Јајце(2 )

Кисела павлака(1/2 Литар)

Млеко(3/4 Литри)

ПОДГОТОВКА

За поготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Сите состојки се промешуваат убаво со рака. Се замесува тесто, се додава сол по желба и се остава да отстои.
  2. Потоа смесата добро се изработува и меша со дрвена лажица и се остава повторно да отстои.
  3. Во загреана тава за пржење додајте масло. Рацете накиснете ги со вода, земете од тестото и ставете врз загреаното масло. Оставете мекицата да се пржи неколку минути во врелото масло, а потоа превртете ја од другата страна со лажица. Мекицата е готова кога ќе зарумени. Послужете со чаша јогурт и сирење.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: