Рецепти
Мезе од карфиол и печурки
Похувани карфиол и печурки како одлично мезе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Карфиолот се мие, се сече на цветови и се става да се свари.
- Во меѓувреме се матат јајцата и се става тавата со масло на оган.
- Прво се похуваат шампињоните – се ставаат во јајцата, па во брашното и се пржат на врело масло.
- Сварениот карфиол се цеди на крпа, потоа се повторува постапката – се ставаат цветчињата во јајцата, потоа во брашното и се пржат.
- Се сервираат заедно и карфиолот и печурките заедно со маслинки или кисели краставички по желба. Се декорира со исечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во