Рецепти
Мезе од карфиол и печурки Ана Ѓорова

Похувани карфиол и печурки како одлично мезе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(1 Килограм)

Свежи шампињони(1 тегла )

Јајце(3 )

Лебни трошки(1 Пакување)

Сол

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Карфиолот се мие, се сече на цветови и се става да се свари.
  2. Во меѓувреме се матат јајцата и се става тавата со масло на оган.
  3. Прво се похуваат шампињоните – се ставаат во јајцата, па во брашното и се пржат на врело масло.
  4. Сварениот карфиол се цеди на крпа, потоа се повторува постапката – се ставаат цветчињата во јајцата, потоа во брашното и се пржат.
  5. Се сервираат заедно и карфиолот и печурките заедно со маслинки или кисели краставички по желба. Се декорира со исечкан магдонос.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: