Рецепти
Мусака со сардини (посно)
Мусака на необичен начин која мора да ја испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сардини свежи(600 Грама)
Компир(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Лук(1 Чешне)
Презла(2 Супени лажици)
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Исечкајте го магдоносот заедно со лукот.
- Намастете ја тавата и на дното ставете слој исчистени сардини.
- Компирите излупете ги и исечете ги на кришки, а кромидот излупете го и исечкајте го на тенки кругови.
- Врз сардините наредете слој од компири, потоа од кромид и на крај од исечканиот магдонос. Посолете ги. Продолжете по истиот редослед сè додека не ги потрошите сите состојки.
- На крајот прелијте ја мусаката со останатото масло и посипете ја со презла. Печете ја во загреана рерна на 180°C околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во