Рецепти
Мусака со сардини (посно) Ана Ѓорова

Мусака на необичен начин која мора да ја испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сардини свежи(600 Грама)

Компир(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Лук(1 Чешне)

Презла(2 Супени лажици)

Магдонос(1 Китка)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Исечкајте го магдоносот заедно со лукот.
  2. Намастете ја тавата и на дното ставете слој исчистени сардини.
  3. Компирите излупете ги и исечете ги на кришки, а кромидот излупете го и исечкајте го на тенки кругови.
  4. Врз сардините наредете слој од компири, потоа од кромид и на крај од исечканиот магдонос. Посолете ги. Продолжете по истиот редослед сè додека не ги потрошите сите состојки.
  5. На крајот прелијте ја мусаката со останатото масло и посипете ја со презла. Печете ја во загреана рерна на 180°C околу 30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: