Рецепти
Октопод во вино Ана Ѓорова

Октоподот приготвен на овој начин е многу вкусен. Послужете го со гарнир од варен компир и чаша вино.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Октопод(500 грама замрзнат )

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Ловоров лист(3 )

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сечкан магдонос(1 Кафена лажица)

Бибер(во зрна )

Домат(1 )

Доматно пире(1 Децилитар)

Црвено вино(150 Милилитри)

Вода(50 Милилитри)

Црвен вински оцет(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Бибер(по вкус )

Сол(по вкус )

Маслиново масло(по потреба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Октоподот се одмрзнува, се чисти и се мие, па се сече на помали парчиња. Се вари во малку вода, околу 30 минути.
  2. Во подлабоко тенџере во малку маслиново масло се пропржуваат сечканиот кромид и лук. Се додава претходно сварениот октопод и се продолжува со пржење.
  3. Се додаваат излупениот и на коцки исечкан домат и доматното пире, па се вари уште неколку минути.
  4. Се додаваат оцетот, виното, водата, ловоровиот лист, биберот, ориганото и магдоносот, па се зачинува по вкус и се зашеќерува. Се промешува, се поклопува со капак и се вари на умерен оган околу 30 минути.
  5. Се трга капакот, се посолува и се наросува со црн пипер и се вари поклопено уште 15 минути додека се згусне, а октоподот да омекне.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: