Рецепти
Октопод во вино
Октоподот приготвен на овој начин е многу вкусен. Послужете го со гарнир од варен компир и чаша вино.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Октопод(500 грама замрзнат )
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Ловоров лист(3 )
Суво оригано(1 Кафена лажица)
Сечкан магдонос(1 Кафена лажица)
Бибер(во зрна )
Домат(1 )
Доматно пире(1 Децилитар)
Црвено вино(150 Милилитри)
Вода(50 Милилитри)
Црвен вински оцет(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Бибер(по вкус )
Сол(по вкус )
Маслиново масло(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Октоподот се одмрзнува, се чисти и се мие, па се сече на помали парчиња. Се вари во малку вода, околу 30 минути.
- Во подлабоко тенџере во малку маслиново масло се пропржуваат сечканиот кромид и лук. Се додава претходно сварениот октопод и се продолжува со пржење.
- Се додаваат излупениот и на коцки исечкан домат и доматното пире, па се вари уште неколку минути.
- Се додаваат оцетот, виното, водата, ловоровиот лист, биберот, ориганото и магдоносот, па се зачинува по вкус и се зашеќерува. Се промешува, се поклопува со капак и се вари на умерен оган околу 30 минути.
- Се трга капакот, се посолува и се наросува со црн пипер и се вари поклопено уште 15 минути додека се згусне, а октоподот да омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во