Рецепти
Ореовки со смокви Ана Ѓорова

Одлични за секакви пригоди, семејни слави и родендени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Суви смокви(30 )

Ореви(цели јатки )

Шеќер(200 Грама)

Вода(10 Супени лажици)

Маргарин(125 Грама)

Мелени бадеми(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Сувите смокви се попаруваат во врела вода и се оставаат да отстојат околу 10 минути колку да омекнат.
  2. Јатките на оревите се потпекуваат на рингла и се оставаат настрана.
  3. На попарените смокви им се отсекуваат рачките и потоа внатре се полнат со јатките од ореви.
  4. Фил: во еден сад се става 200 г шеќер, се додаваат 10 лажици вода и се оставаат да провријат. Се додаваат 125 г маргарин, мелените ореви и мелените бадеми.
  5. Се зема дел од оваа смеса и малку се расплескува, во средината се става смоквата и потоа се формира бомбица.
  6. Постапката се повторува со сите смокви, а потоа бомбиците се валкаат по желба во мелени ореви, а може и кокос.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: