Рецепти
Ореовки со смокви
Одлични за секакви пригоди, семејни слави и родендени
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Суви смокви(30 )
Ореви(цели јатки )
Шеќер(200 Грама)
Вода(10 Супени лажици)
Маргарин(125 Грама)
Мелени бадеми(200 Грама)
Мелени ореви(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Сувите смокви се попаруваат во врела вода и се оставаат да отстојат околу 10 минути колку да омекнат.
- Јатките на оревите се потпекуваат на рингла и се оставаат настрана.
- На попарените смокви им се отсекуваат рачките и потоа внатре се полнат со јатките од ореви.
- Фил: во еден сад се става 200 г шеќер, се додаваат 10 лажици вода и се оставаат да провријат. Се додаваат 125 г маргарин, мелените ореви и мелените бадеми.
- Се зема дел од оваа смеса и малку се расплескува, во средината се става смоквата и потоа се формира бомбица.
- Постапката се повторува со сите смокви, а потоа бомбиците се валкаат по желба во мелени ореви, а може и кокос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во