Рецепти
Ореовки со смокви Ана Ѓорова

Одлични за секакви пригоди, семејни слави и родендени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Суви смокви(30 )

Ореви(цели јатки )

Шеќер(200 Грама)

Вода(10 Супени лажици)

Маргарин(125 Грама)

Мелени бадеми(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Сувите смокви се попаруваат во врела вода и се оставаат да отстојат околу 10 минути колку да омекнат.
  2. Јатките на оревите се потпекуваат на рингла и се оставаат настрана.
  3. На попарените смокви им се отсекуваат рачките и потоа внатре се полнат со јатките од ореви.
  4. Фил: во еден сад се става 200 г шеќер, се додаваат 10 лажици вода и се оставаат да провријат. Се додаваат 125 г маргарин, мелените ореви и мелените бадеми.
  5. Се зема дел од оваа смеса и малку се расплескува, во средината се става смоквата и потоа се формира бомбица.
  6. Постапката се повторува со сите смокви, а потоа бомбиците се валкаат по желба во мелени ореви, а може и кокос.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: