Рецепти
Ориентален појадок со пржени јајца
Многу познат туниски традиционален рецепт по името шакшука
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(2 )
Лупени домати од конзерва(450 Милилитри)
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Зелена пиперка(3 )
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Свеж магдонос(1 Китка)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Фета сирење(200 Грама)
Масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 25 минути
- На загреано масло пржете ги кромидот, лукот и пиперките.
- Додајте ги доматите задно со нивниот сос. Зачинете со сол и бибер.
- Ставете една голема лажица црвен пипер.
- Ставете ги испржените јајаца на око и динстајте 15 минути додека не испари течноста од сосот.
- Сервирајте со дробено фета сирење и ситно сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во