Рецепти
Основен рецепт за лиснато тесто Ана Ѓорова

Сите намирници треба да бидат ладни, тестото мирува на ладно место, а маргаринот мора да биде потполно свеж. Избегнувајте топли простории и во близина на печка.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Маргарин(250 Грама)

Вода(3 Супени лажици)

Оцет(2 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Од 150 грама брашно, малку сол, 3 лажици млака вода и 2 лажици оцет замесете меко тесто. Добро изработете го, покријте го со кујнска крпа и оставете го да отстои.
  2. Маргаринот исечете го на листови, посипете го со 100 грама брашно, па со сукало изработете масно тесто. Обликувајте коцка со дебелина најмалку 1 и пол см и ставете на ладно место околу 1/2 часа.
  3. Потоа почнете со правењето на лиснатото тесто, т.е. заедно изработете го мекото тесто и масното тесто по следнава постапка: мекото тесто расукајте го на даска во облик на четириаголник (40х40 см). Масното тесто ставете го во средина и преклопете го со тестото од едната, па од другата страна, потоа нежно со сукало поминете го, па преклопете ги и долната и горната страна да добиете облик на коцка. Покријте и оставете повторно да мирува околу 1/2 часа.
  4. Потоа тестото внимателно и нежно поминете го со сукалото, истенчете во вид на четириаголник и повторно повторете ја постапката со поклопувањето. Повторно оставете да отстои.
  5. Постапката повторете ја уште еднаш и по третото преклопување, расукајте го тестото на големина по желба.
  6. Ставете го лиснатото тесто да се пече во ненамастена тепсија која претходно е полиена со ладна вода, а за печењето потребна е висока температура од 220-230°C.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: