Рецепти
Основен рецепт за лиснато тесто Ана Ѓорова

Сите намирници треба да бидат ладни, тестото мирува на ладно место, а маргаринот мора да биде потполно свеж. Избегнувајте топли простории и во близина на печка.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Маргарин(250 Грама)

Вода(3 Супени лажици)

Оцет(2 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Од 150 грама брашно, малку сол, 3 лажици млака вода и 2 лажици оцет замесете меко тесто. Добро изработете го, покријте го со кујнска крпа и оставете го да отстои.
  2. Маргаринот исечете го на листови, посипете го со 100 грама брашно, па со сукало изработете масно тесто. Обликувајте коцка со дебелина најмалку 1 и пол см и ставете на ладно место околу 1/2 часа.
  3. Потоа почнете со правењето на лиснатото тесто, т.е. заедно изработете го мекото тесто и масното тесто по следнава постапка: мекото тесто расукајте го на даска во облик на четириаголник (40х40 см). Масното тесто ставете го во средина и преклопете го со тестото од едната, па од другата страна, потоа нежно со сукало поминете го, па преклопете ги и долната и горната страна да добиете облик на коцка. Покријте и оставете повторно да мирува околу 1/2 часа.
  4. Потоа тестото внимателно и нежно поминете го со сукалото, истенчете во вид на четириаголник и повторно повторете ја постапката со поклопувањето. Повторно оставете да отстои.
  5. Постапката повторете ја уште еднаш и по третото преклопување, расукајте го тестото на големина по желба.
  6. Ставете го лиснатото тесто да се пече во ненамастена тепсија која претходно е полиена со ладна вода, а за печењето потребна е висока температура од 220-230°C.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: