Рецепти
Овесен колач
Овесен колач со печени ореви и со банани што може да го подготвите и за појадок со чаша млеко или со утринското кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сечкани ореви(1/2 Чаша)
Банана(2 големи )
Млеко(3/4 Чаша)
Јајце(2 )
Јаворов сируп(1/4 Чаша)
Кокосово масло(1/4 Чаша)
Цимет(1 и пол Кафена лажица)
Екстракт од ванила(1 и пол Кафена лажица)
Овесни снегулки(2 Чаши)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Загрејте ја рерната на 175°C.
- Исечкајте ги оревите и потпечете ги на ненамастена хартија за печење врз тава во загреаната рерна околу 4-6 минути да станат светлокафени. Оставете ги да се изладат.
- Во голем сад измешајте ги пасираните банани, млакото млеко, јајцата (на собна температура), кокосовото масло, јаворовиот сируп (или мед) и ванилата; измешајте и додајте ги овесните снегулки, 1/2 чаша од печените ореви, цимет и прстофат сол, па мешајте додека смесата се изедначи.
- Смесата ставете ја во намастен огноотпорен сад и печете ја во загреаната рерна 20-25 минути или додека добие светлокафена боја на површината.
- Испечениот колач оставете го да се олади во огноотпорниот сад околу 5 минути пред да го исечете. Послужете го топол со додатоци по желба: со млеко или крем на површината, со уште печени ореви или со свежо овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во