Рецепти
Овесен колач Ана Ѓорова

Овесен колач со печени ореви и со банани што може да го подготвите и за појадок со чаша млеко или со утринското кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сечкани ореви(1/2 Чаша)

Банана(2 големи )

Млеко(3/4 Чаша)

Јајце(2 )

Јаворов сируп(1/4 Чаша)

Кокосово масло(1/4 Чаша)

Цимет(1 и пол Кафена лажица)

Екстракт од ванила(1 и пол Кафена лажица)

Овесни снегулки(2 Чаши)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Загрејте ја рерната на 175°C.
  2. Исечкајте ги оревите и потпечете ги на ненамастена хартија за печење врз тава во загреаната рерна околу 4-6 минути да станат светлокафени. Оставете ги да се изладат.
  3. Во голем сад измешајте ги пасираните банани, млакото млеко, јајцата (на собна температура), кокосовото масло, јаворовиот сируп (или мед) и ванилата; измешајте и додајте ги овесните снегулки, 1/2 чаша од печените ореви, цимет и прстофат сол, па мешајте додека смесата се изедначи.
  4. Смесата ставете ја во намастен огноотпорен сад и печете ја во загреаната рерна 20-25 минути или додека добие светлокафена боја на површината.
  5. Испечениот колач оставете го да се олади во огноотпорниот сад околу 5 минути пред да го исечете. Послужете го топол со додатоци по желба: со млеко или крем на површината, со уште печени ореви или со свежо овошје.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: