Рецепти
Овесен колач Ана Ѓорова

Овесен колач со печени ореви и со банани што може да го подготвите и за појадок со чаша млеко или со утринското кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сечкани ореви(1/2 Чаша)

Банана(2 големи )

Млеко(3/4 Чаша)

Јајце(2 )

Јаворов сируп(1/4 Чаша)

Кокосово масло(1/4 Чаша)

Цимет(1 и пол Кафена лажица)

Екстракт од ванила(1 и пол Кафена лажица)

Овесни снегулки(2 Чаши)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Загрејте ја рерната на 175°C.
  2. Исечкајте ги оревите и потпечете ги на ненамастена хартија за печење врз тава во загреаната рерна околу 4-6 минути да станат светлокафени. Оставете ги да се изладат.
  3. Во голем сад измешајте ги пасираните банани, млакото млеко, јајцата (на собна температура), кокосовото масло, јаворовиот сируп (или мед) и ванилата; измешајте и додајте ги овесните снегулки, 1/2 чаша од печените ореви, цимет и прстофат сол, па мешајте додека смесата се изедначи.
  4. Смесата ставете ја во намастен огноотпорен сад и печете ја во загреаната рерна 20-25 минути или додека добие светлокафена боја на површината.
  5. Испечениот колач оставете го да се олади во огноотпорниот сад околу 5 минути пред да го исечете. Послужете го топол со додатоци по желба: со млеко или крем на површината, со уште печени ореви или со свежо овошје.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: