Рецепти
Овошен колач
Лесен десерт за овошно освежување
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Брашно(2 Чаши)
Млеко(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Шеќер(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 )
Јагоди(или друго овошје по желба )
Бело чоколадо(рендано )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Јајцата се матат добро со шеќерот и кога ќе згусне смесата, се додаваат маслото, млекото и брашното, претходно помешано со печивото.
- Смесата се истура во подмачкано и набрашнето плехче, се пече во загреана рерна на 190 степени додека да фати коричка.
- Се вади плехот од рерна и се распоредува овошјето по целото тесто (може да биде овошје по желба-вишни, праски, јагоди, јаболки или круши или некаква комбинација по вкус, пример вишни и јагоди).
- Плехчето се враќа во рерната да се пече. Дел од овошјето при печењето од тежината ќе навлезе во тестото, а еден дел останува на површината.
- Кога колачот ќе се испече, се става убаво да се излади, а потоа се украсува со шлаг, се ренда бело или црно чоколадо и се ставаат парчиња свежо овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во