Рецепти
Овошен колач Ана Ѓорова

Лесен десерт за овошно освежување

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Брашно(2 Чаши)

Млеко(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Шеќер(1 Чаша)

Прашок за печиво(1 )

Јагоди(или друго овошје по желба )

Шлаг крем ванила

Бело чоколадо(рендано )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Јајцата се матат добро со шеќерот и кога ќе згусне смесата, се додаваат маслото, млекото и брашното, претходно помешано со печивото.
  2. Смесата се истура во подмачкано и набрашнето плехче, се пече во загреана рерна на 190 степени додека да фати коричка.
  3. Се вади плехот од рерна и се распоредува овошјето по целото тесто (може да биде овошје по желба-вишни, праски, јагоди, јаболки или круши или некаква комбинација по вкус, пример вишни и јагоди).
  4. Плехчето се враќа во рерната да се пече. Дел од овошјето при печењето од тежината ќе навлезе во тестото, а еден дел останува на површината.
  5. Кога колачот ќе се испече, се става убаво да се излади, а потоа се украсува со шлаг, се ренда бело или црно чоколадо и се ставаат парчиња свежо овошје.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: