Рецепти
Овошни ражничи
Овошно задоволство на креативен начин – внесете свежина со овој рецепт од парчиња овошје со интересен сируп од ликери како одлична идеја за ужинка или десет во посебни пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лимон(1 )
Ликер од портокал(4 Супени лажици)
Мед(3 Супени лажици)
Горчлив ликер(1 Супена лажица)
Праска(3 )
Ананас(1 )
Јагоди(250 Грама)
Шеќер во прав(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 75 минути
- Во сад измешајте сок од 1 лимон, рендана кора од истиот лимон, ликер од портокал (може да го замените со ликер од кокос или со малку рум) и горчлив ликер.
- Ананасот исечете го на коцки од 2 и пол сантиметри и праските исечете ги на коцки (овошјето може да го замените со шумски плодови).
- Парчињата овошје додајте ги во садот со ликерите, а потоа додајте ги и јагодите. Убаво промешајте, но внимавајте да не го згмечите овошјето. Поклопете и оставете да отстои во фрижидер најмалку 1 час.
- Потоа извадете ги овошките од садот со ликерите и наредете ги на дрвени стапчиња за ражничи. Така подготвените овошни ражничи ставете ги во чинија и посипете ги одозгора со смесата од ликер и со шеќер во прав, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во