Рецепти

Палачинки Suzette
Француски специјалитет од необично вкусни и многу специфични палачинки. Навидум изгледаат тешки за приготвување, но кога еднаш ќе се обидете да ги приготвите ќе увидите дека се многу лесни, а вкусот им е феноменален и вреди да се проба 🙂
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Газирана вода(1 Чаша)
Млеко(1/2 литар + 1 чаша )
Брашно(по потреба )
Масло(малку )
Пудинг од ванила(1 Пакување)
Шеќер(4 Супени лажици)
Маргарин(70 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Шеќер во прав(50 Грама)
Бело вино(1 Чаша)
Мелени ореви(ако сакате )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Од јајцата (3), киселата вода, млекото (1 чаша), брашното и маслото направете 4 стандардни палачинки (можете и повеќе, но состојките за кремот се за 4 палачинки).
- Се вари кремот со млекото (1/2 л), шеќерот и пудингот од ванила. Кога ќе се излади се миксира со 70 г путер. Овој крем е доволен за 4 палачинки. Палачинките се премачкуваат и се превиткуваат на 4 дела.
- Шато-прелив. Се миксира 1 јајце и 2 жолчки со 50 г шеќер во прав. Во ова го додаваме белото вино, кое треба да биде жешко и тоа во тенок млез со постојано мешање. Потоа го враќаме на ринглата и на тивок оган го вариме додека се згусне. Со жешкиот прелив ги преливаме палачинките, ги наросуваме со мелени ореви ако сакаме и ги поливаме со сок од портокал.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во