Рецепти
Палента со свинско месо
Печена палента со свинско месо и домати
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Палента(400 Грама)
Свинско месо(250 Грама)
Домат(3 )
Сирење(150 Грама)
Рендан пармезан(3-4 Супени лажици)
Путер(4 Супени лажици)
Маслиново масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во тенџере на оган сварете 2 литри вода и додајте сол и маслиново масло. Во зовриената вода додајте ја палентата и мешајте непрекинато 5 минути, а потоа тргнете од оган и претурете ја палентата во тава.
- Во друга тава за пржење загрејте маслиново масло и пропржете ги парчињата месо (може да употребите свинска кртина). Додајте ги исечканите домати, сол и бибер по желба и промешајте. Покријте со капак и оставете да се динста 10-тина минути.
- Со остар нож натопен во вода исечете ја изладената палента на парчиња со ширина од 2 сантиметри и должина од 6-7 сантиметри.
- Во огноотпорен сад додајте го путерот и додајте рендан пармезан, а потоа во садот наредете ги парчињата палента и ренданото сирење. Одозгора ставете од прженото месо со домати, повторно наросете сирење и ред палента. Завршете со рендано сирење и неколку коцки путер.
- Огноотпрниот сад ставете го во загреана рерна на 250°C и печете 50-тина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во