Рецепти
Палента со свинско месо Ана Ѓорова

Печена палента со свинско месо и домати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Палента(400 Грама)

Свинско месо(250 Грама)

Домат(3 )

Сирење(150 Грама)

Рендан пармезан(3-4 Супени лажици)

Путер(4 Супени лажици)

Маслиново масло(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во тенџере на оган сварете 2 литри вода и додајте сол и маслиново масло. Во зовриената вода додајте ја палентата и мешајте непрекинато 5 минути, а потоа тргнете од оган и претурете ја палентата во тава.
  2. Во друга тава за пржење загрејте маслиново масло и пропржете ги парчињата месо (може да употребите свинска кртина). Додајте ги исечканите домати, сол и бибер по желба и промешајте. Покријте со капак и оставете да се динста 10-тина минути.
  3. Со остар нож натопен во вода исечете ја изладената палента на парчиња со ширина од 2 сантиметри и должина од 6-7 сантиметри.
  4. Во огноотпорен сад додајте го путерот и додајте рендан пармезан, а потоа во садот наредете ги парчињата палента и ренданото сирење. Одозгора ставете од прженото месо со домати, повторно наросете сирење и ред палента. Завршете со рендано сирење и неколку коцки путер.
  5. Огноотпрниот сад ставете го во загреана рерна на 250°C и печете 50-тина минути.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: