Рецепти
Печена патка Ана Ѓорова

Рецепт за печена патка која може да ја послужите со свежа сезонска салата и печени компири со рузмарин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Месо од патка(1 - 1/2 Килограм)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Вегета(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(350 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Маринирајте го месото од патка со масло, сол, црвен пипер и вегета.
  2. Подготвеното месо ставете го во огноотпорен сад и печете го во загреана рерна на 180°C. Проверувајте го месото и додавајте масло и малку вода по потреба.
  3. Во меѓувреме во сад измешајте брашно со малку млака вода и сол, па замесете меко тесто. Поделете го на 4 дела и оставете да отстои покриено 1 час. Потоа секој дел расукајте го во тенки кори и ставете да се печат во рерната 5-10 минути додека малку не поруменат.
  4. Во чинија ставете од корите, прелијте ги со маснотијата од садот во кој се печеше патката, а потоа ставете ги парчињата месо одозгора и послужете.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: