Рецепти
Печена патка
Рецепт за печена патка која може да ја послужите со свежа сезонска салата и печени компири со рузмарин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Месо од патка(1 - 1/2 Килограм)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Брашно(350 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Маринирајте го месото од патка со масло, сол, црвен пипер и вегета.
- Подготвеното месо ставете го во огноотпорен сад и печете го во загреана рерна на 180°C. Проверувајте го месото и додавајте масло и малку вода по потреба.
- Во меѓувреме во сад измешајте брашно со малку млака вода и сол, па замесете меко тесто. Поделете го на 4 дела и оставете да отстои покриено 1 час. Потоа секој дел расукајте го во тенки кори и ставете да се печат во рерната 5-10 минути додека малку не поруменат.
- Во чинија ставете од корите, прелијте ги со маснотијата од садот во кој се печеше патката, а потоа ставете ги парчињата месо одозгора и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во