Рецепти
Печени компири со говедско месо
Интересна идеја за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелено говедско месо(450 Грама)
Кромид(1 Главица)
Зелена пиперка(1 )
Доматен сос(30 Милилитри)
Јаболков оцет(1½ Супена лажица)
Сенф(1 Супена лажица)
Лук(1 Чешне)
Сол(½ Кафена лажица)
Сув магдонос(½ Кафена лажица)
Урми(5 )
Компир(5 поголеми )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во голема тава загрејте масло, пропржете го кромидот и додајте го меленото говедско месо. Пржете со мешање додека добие убава боја.
- Додајте ја ситно сечканата пиперка, оцетот, сенфот, ситно сечканиот или сомелен лук, сувиот магдонос и солта и добро измешајте ги состојките.
- Во друго тенџере зовријте ⅔ чаша вода и додајте ги урмите. Варете ги 30-60 секунди додека да омекнат, па тргнете ги од оган и зачувајте ја водата во која што се вареа.
- Урмите без семки изблендирајте ги со доматниот сос додека добиете хомогена смеса, па додајте ги со говедското месо.
- Додајте 2 лажици од водата во која што се вареа урмите и добро измешајте ја смесата.
- Компирите испечете ги во тава со намастена хартија за печење додека убаво омекнат.
- Потоа со нож внимателно направете засек на средината и врз нив додајте ја смесата од месо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во