Рецепти
Печени панцероти
Вкусно печиво со фил од шунка, кашкавал и сирење што може да биде одличен појадок, вечера или предјадење. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(200-250 милилитри (за тестото) )
Квасец(1 (за тестото) )
Сол(1 лажичка (за тестото) )
Шеќер(35 грама (за тестото) )
Маргарин(омекнат 50 грама (за тестото) )
Брашно(500 грама (за тестото) )
Јајце(1 (за филот) )
Зелени маслинки(10 (за филот) )
Кисели краставички(4 средни (за филот) )
Сирење(150 грама (за филот) )
Шунка(150 грама (за филот) )
Кашкавал(200 грама (за филот) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во подлабок сад се замесува тесто со состојките за тесто и се остава да стасува 30 минути.
- Откако тестото ќе стаса, се става на набрашнета површина и се дели на два дела. Од едниот дел се сука кора околу 0,5 см и од таа кора се вадат кругови со чаша со поголем обем.
- Секој од круговите се премачкува со маргарин, па се става малку кечап и од претходно изренданиот или исечкан фил, кој се става само на половина од кругот.
- Едниот дел од кругот се преклопува врз делот каде што е филот и се притиснува посилно на краевите со виљушка како би се затвориле панцеротите.
- Истата постапка се повторува и со вториот дел од тестото.
- Ги редиме панцеротите во тепсија обложена со хартија за печење и ги премачкуваме со изматена жолчка, па врз нив посипуваме сусам и ги оставаме да отстојат уште 10-тина минути.
- Панцеротите ги печеме во загреана рерна на 180 степени околу 30-35 минути или додека поруменат.
- Печените панцероти ги сервираме во чинија заедно со павлака или со кечап. Добар апетит!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во