Рецепти
Печени панцероти Ана Ѓорова

Вкусно печиво со фил од шунка, кашкавал и сирење што може да биде одличен појадок, вечера или предјадење. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(200-250 милилитри (за тестото) )

Квасец(1 (за тестото) )

Сол(1 лажичка (за тестото) )

Шеќер(35 грама (за тестото) )

Маргарин(омекнат 50 грама (за тестото) )

Брашно(500 грама (за тестото) )

Јајце(1 (за филот) )

Зелени маслинки(10 (за филот) )

Кисели краставички(4 средни (за филот) )

Сирење(150 грама (за филот) )

Шунка(150 грама (за филот) )

Кашкавал(200 грама (за филот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во подлабок сад се замесува тесто со состојките за тесто и се остава да стасува 30 минути.
  2. Откако тестото ќе стаса, се става на набрашнета површина и се дели на два дела. Од едниот дел се сука кора околу 0,5 см и од таа кора се вадат кругови со чаша со поголем обем.
  3. Секој од круговите се премачкува со маргарин, па се става малку кечап и од претходно изренданиот или исечкан фил, кој се става само на половина од кругот.
  4. Едниот дел од кругот се преклопува врз делот каде што е филот и се притиснува посилно на краевите со виљушка како би се затвориле панцеротите.
  5. Истата постапка се повторува и со вториот дел од тестото.
  6. Ги редиме панцеротите во тепсија обложена со хартија за печење и ги премачкуваме со изматена жолчка, па врз нив посипуваме сусам и ги оставаме да отстојат уште 10-тина минути.
  7. Панцеротите ги печеме во загреана рерна на 180 степени околу 30-35 минути или додека поруменат.
  8. Печените панцероти ги сервираме во чинија заедно со павлака или со кечап. Добар апетит!
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: