Рецепти
Печеница со кисела павлака
Специјалитет од свинска печеница
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Печеница(1 Килограм)
Сланина(50 Грама)
Свинска маст(50 Грама)
Компир(4 )
Кисела павлака(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Печеницата се шпикува со сланината и се сече на тенки стапчиња.
- Печеницата се посолува, се забиберува и се става во плех.
- Одделно, во помал сад, се загрева маст и со неа се посипува печеницата.
- Вака подготвената печеница се пече во загреана рерна. Кога месото ќе биде допола печено се додаваат наколку компири исечени на поголеми парчиња и малку посолени.
- Готовите компири, пред да се служи, се посипуваат со кисела павлака и се мешаат со сокот во кој се печело месото.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во