Рецепти
Печено говедско во бело вино
Вкусно печено говедско месо на едноставен начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедско месо(800 Грама)
Лук(1 Чешне)
Кари во прав(1/2 Супена лажица)
Лимон(1 )
Бело вино(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Во сад измешајте ја кората од лимон, исечканиот лук, карито, бибер и 1 лажица масло. Со смесата убаво втријте го месото на површината, ставете го во тава, покријте со фолија и оставете го да отстои 30 минути.
- Во загреана рерна на 220 степени ставете го маринираното месо да се пече 7-8 минути. Превртете го неколку пати.
- Потоа полијте го со виното и оставете некое време за да впие.
- Во тавата со месото додајте го рузмаринот, посолете по вкус, покријте ја тавата со алуминиумска фолија, намалете ја температурата на 180 степени и печете 1 час. Повремено додавајте зеленчукова супа ако дното на тавата се исуши.
- Извадете го месото од рерна, оставете го 5 минути, па пресечете го на парчиња. Сервирајте го месото со печени компири и салата по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во