Рецепти
Печурки во црвено вино со коријандер
Грчко мезе „Манитарија Афелија“ од вкусни шампињони во црвено вино и коријандер. Може да го послужите и како гарнир со главното јадење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Загрејте го маслиновото масло во тава на умерена температура.
- Печурките измијте ги и исцедете ги, па додајте ги во тавата. Гответе ги додека убаво потемнат од сите страни, околу 5 минути со постепено промешување.
- Откако печурките ќе добијат убава боја, додајте го виното и оставете да зоврие.
- Откако ќе зоврие виното, гответе уште 1 минута, намалете го огнот и оставете ги печурките да се динстаат на тивко околу 8 минути.
- Зачинете со сол, бибер, коријандер и гответе уште 2 минути. Може да употребите свеж исечкан коријандер или семки од коријандер по желба.
- Пред послужување, оставете ги печурките малку да се подоладат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во