Рецепти
Пикантен сос
Пикантен сос од лути црвени пиперчиња, домати и зачини што одлично оди со секакви солени јадења, месо и риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Чили пиперка(100 Грама)
Концентрат од домат(1 Супена лажица)
Сенф(1 Супена лажица)
Лук(2 Чешниња)
Свеж сок од лимета(1 Супена лажица)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Оцет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во дрвен сад истолчете ги лутите црвени пиперчиња со малку вода. Претходно исчистете ги од семките и дршките.
- Во едно тенџере или подлабока тава загрејте го маслиновото масло, пропржете го ситно исечканиот лук неколку минути, а потоа додајте ги истолчените пиперчиња, концентратот од домати, оцетот, сенфот, сокот од лимета и малку вода.
- Покријте со капак и гответе го сосот на тивок оган околу 20 минути, додека убаво се згусне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во