Рецепти
Пикантно пилешко во слатко-кисел сос
Специјалитет од азиската кујна за посмелите готвачи
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(600 Грама)
Шитаке печурки(100 Грама)
Црвена зелка(1/2 Главица)
Кромид(1 Главица)
Морков(4 )
Сенф(1 Супена лажица)
Мед(50 Грама)
Соја сос(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Месото исечете го на долгнавести парчиња и измешајте го во чинија со 3 лажици соја сос и половина од медот.
- Маслото загрејте го во вок тава на оган, па пржете го месото.
- Откако ќе порумени, ставете го во цедалка настрана, па на истата исцедена маснотија пржете ги исечканите печурки на листови. Потоа и нив додајте ги во цедалката.
- Во маснотијата во вок тавата пржете го кромидот исечен на резанки, па откако ќе се запржи додајте ги морковите и зелката исечени на долгнавести парчиња, ситно сечканата лута пиперка и промешајте.
- Преостанатиот соја сос и сенфот додајте ги во садот со преостанатиот мед и промешајте.
- Откако зеленчукот ќе омекне во тавата, вратете ги печурките и месото, па прелијте со слатко-киселиот сос.
- Гответе уште кратко колку да впијат сите вкусови, па јадењето сервирајте го со варен ориз.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во