Рецепти
Пикантно пилешко во слатко-кисел сос Ана Ѓорова

Специјалитет од азиската кујна за посмелите готвачи

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(600 Грама)

Шитаке печурки(100 Грама)

Црвена зелка(1/2 Главица)

Кромид(1 Главица)

Зелена лута пиперка(1 )

Морков(4 )

Сенф(1 Супена лажица)

Мед(50 Грама)

Соја сос(4 Супени лажици)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Месото исечете го на долгнавести парчиња и измешајте го во чинија со 3 лажици соја сос и половина од медот.
  2. Маслото загрејте го во вок тава на оган, па пржете го месото.
  3. Откако ќе порумени, ставете го во цедалка настрана, па на истата исцедена маснотија пржете ги исечканите печурки на листови. Потоа и нив додајте ги во цедалката.
  4. Во маснотијата во вок тавата пржете го кромидот исечен на резанки, па откако ќе се запржи додајте ги морковите и зелката исечени на долгнавести парчиња, ситно сечканата лута пиперка и промешајте.
  5. Преостанатиот соја сос и сенфот додајте ги во садот со преостанатиот мед и промешајте.
  6. Откако зеленчукот ќе омекне во тавата, вратете ги печурките и месото, па прелијте со слатко-киселиот сос.
  7. Гответе уште кратко колку да впијат сите вкусови, па јадењето сервирајте го со варен ориз.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: