Рецепти
Пилав од булгур Ана Ѓорова

Вкусно турско јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Булгур-житарка(160 Грама)

Путер(75 Грама)

Кромид(1 Главица)

Рендан морков(1 )

Доматен сос(1 Супена лажица)

Пилешка супа(350 Милилитри)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Измијте го булгурот со ладна вода, исцедете го и оставете го настрана.
  2. Ставете 2 лажици путер во тава, додајте го кромидот и пржете го со постојано мешање 6 минути или додека да зарумени.
  3. Додајте го ренданиот морков и пржете уште 4 минути.
  4. Додајте го доматниот сос и варете ја смесата 5 минути.
  5. Додајте ги супата (може и говедска наместо пилешка), останатиот путер, солта и биберот и оставете ги да зовријат.
  6. Откако ќе зоврие смесата, додајте го булгурот, поклопете ја тавата и варете го 5 минути на силен оган.
  7. Намалете го огнот и варете го булгурот додека да ја апсорбира целата супа (околу 25 минути).
  8. Тргнете од оган, заменете го капакот со салфета и оставете го на топло место 40 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: