Рецепти
Пиле со грашак и ориз
Маринирано печено пиле со сенф и лимон со вкусен гарнир од грашак и ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 Килограм)
Грашок(1/2 Килограм)
Ориз(300 Грама)
Лимон(2 )
Сенф(1 Супена лажица)
Кромид(1 Главица)
Кисело млеко(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Пилето добро се маринира со сокот од лимоните и со зачините. Се мачка со сенф и се остава половина час да отстои.
- Маринираното пиле се става во тава, се полева со масло и се пече.
- Кромидот се пржи во масло, се додава оризот и сè се пропржува уште малку.
- Потоа се додаваат грашакот и две лажици кисело млеко. Сето тоа се полива со топла вода и се става во рерна да се пече додека се свари оризот.
- Печеното пиле се гарнира со оризот и грашакот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во