Рецепти
Пилешка тава со кикирики Ана Ѓорова

Рецепт за љубителите на вкусот на кикирики

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(700 Грама)

Кикирики(100 Грама)

Соја сос(3 Супени лажици)

Кари во прав(1/2 Кафена лажица)

Масло

Брашно(2 Супени лажици)

Вода(1/2 Литар)

Кашкавал(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Стекот се сече на тенки листови, се става во тенџере со загреано масло и се пржи така што парчињата стек од двете страни убаво да заруменат.
  2. Додека се пржи стекот, кикириките ситно се сечкаат, им се додава сосот од соја и кари зачинот, па се мешаат убаво за да се изедначат.
  3. Кога ќе бидат испржени листовите стек, се редат во земјена тава.
  4. Во маслото во кое се пржени се додава брашното, се пропржува, потоа се додава водата и се меша за да се изедначи смесата.
  5. Врз наредените испржени стекови се става од филот од кикирики и се распоредува низ тавчето.
  6. Одозгора стековите се полеваат со зовриеното брашно и се ставаат да се печат во загреаната рерна околу 1 час додека водата испари.
  7. Пред да се извади од рерната се ренда кашкавал и се допекува уште 1-2 минути.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: