Рецепти
Пилешка тава со кикирики Ана Ѓорова

Рецепт за љубителите на вкусот на кикирики

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(700 Грама)

Кикирики(100 Грама)

Соја сос(3 Супени лажици)

Кари во прав(1/2 Кафена лажица)

Масло

Брашно(2 Супени лажици)

Вода(1/2 Литар)

Кашкавал(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Стекот се сече на тенки листови, се става во тенџере со загреано масло и се пржи така што парчињата стек од двете страни убаво да заруменат.
  2. Додека се пржи стекот, кикириките ситно се сечкаат, им се додава сосот од соја и кари зачинот, па се мешаат убаво за да се изедначат.
  3. Кога ќе бидат испржени листовите стек, се редат во земјена тава.
  4. Во маслото во кое се пржени се додава брашното, се пропржува, потоа се додава водата и се меша за да се изедначи смесата.
  5. Врз наредените испржени стекови се става од филот од кикирики и се распоредува низ тавчето.
  6. Одозгора стековите се полеваат со зовриеното брашно и се ставаат да се печат во загреаната рерна околу 1 час додека водата испари.
  7. Пред да се извади од рерната се ренда кашкавал и се допекува уште 1-2 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: