Рецепти
Пилешка тава со кикирики
Рецепт за љубителите на вкусот на кикирики
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(700 Грама)
Кикирики(100 Грама)
Соја сос(3 Супени лажици)
Кари во прав(1/2 Кафена лажица)
Брашно(2 Супени лажици)
Вода(1/2 Литар)
Кашкавал(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Стекот се сече на тенки листови, се става во тенџере со загреано масло и се пржи така што парчињата стек од двете страни убаво да заруменат.
- Додека се пржи стекот, кикириките ситно се сечкаат, им се додава сосот од соја и кари зачинот, па се мешаат убаво за да се изедначат.
- Кога ќе бидат испржени листовите стек, се редат во земјена тава.
- Во маслото во кое се пржени се додава брашното, се пропржува, потоа се додава водата и се меша за да се изедначи смесата.
- Врз наредените испржени стекови се става од филот од кикирики и се распоредува низ тавчето.
- Одозгора стековите се полеваат со зовриеното брашно и се ставаат да се печат во загреаната рерна околу 1 час додека водата испари.
- Пред да се извади од рерната се ренда кашкавал и се допекува уште 1-2 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во