Рецепти
Пилешки копани на индиски начин Ана Ѓорова

Вкусни и зачинети копанчиња со сос од павлака и со ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки копан(8 )

Куркума(5 Кафени лажици)

Ѓумбир во прав(4 Кафени лажици)

Кари во прав(2 Кафени лажици)

Лук во прав(1 Кафена лажица)

Мед(1 Супена лажица)

Кечап(2 Супени лажици)

Сенф(1 Кафена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

Масло

Сол

Бибер

Ориз(2 Чаши)

Путер

Јогурт(200 Милилитри)

Павлака(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Копаните се мијат и се сушат, а потоа се зачинуваат со 2 лажички куркума, 1 лажичка кари, 2 лажички ѓумбир, 1 лажичка цимет и прстофат лук во прав и добро се тријат од сите страни. Се посолуваат и се зачинуваат со бибер по вкус.
  2. Во чинија се мешаат медот, 3 лажици масло, сенфот и кечапот, па се преливаат врз зачинетото месо и добро се втријуваат. Месото се остава 45 минути да отстои со повремено превртување.
  3. Копаните потоа се пржат во добро загреана тава додека заруменат, па се ставаат во загреана чинија.
  4. Оризот се мие и се суши, па се пржи со мешавина од масло и путер додека стане стаклест. Потоа се прелева со врела вода и се вари на умерена температура.
  5. Кога оризот ќе биде до пола готов, се зачинува по вкус со сол и бибер, а пред самиот крај на готвењето му се додаваат 2 лажички куркума, 1 лажиче ѓумбир и 1 лажиче кари. Лесно се промешува со лажица, се исклучува ринглата и се остава уште неколку минути поклопено.
  6. Во меѓувреме се мешаат јогуртот и павлаката, се зачинуваат по вкус со сол и бибер и се додаваат 1 лажиче куркума, 1 лажиче ѓумбир и прстофат лук во прав.
  7. Во чинијата со копаните се додава оризот и се сервира со сосот.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: