Рецепти
Пилешки крокети
Крокети од мортадела и пилешко месо со сусам што се многу вкусни, а може да ги комбинирате за ручек со разни сосови и салати
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мортадела(100 Грама)
Пилешко месо(500 Грама)
Лебни трошки(200 Грама)
Јајце(2 )
Павлака(200 Милилитри)
Мајонез(3 Супени лажици)
Сусам(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Се матат посебно 2 жолчки и 2 белки.
- Во жолчките се додаваат исечканата мортадела на коцки, варениот и исечкан пилешки стек на коцки, павлаката, мајонезот и биберот.
- Во смесата со жолчки се додаваат и 2 лажици лебни трошки и целата смеса се соединува убаво и се замесува.
- Од смесата се вадат форми по желба и се валкаат прво во чинијата со изматената белка, а потоа и во лебни трошки помешани со сусам.
- Така подготвените крокети се пржат во поголема количина врело масло, па се ставаат врз салфета за да се впие вишокот маснотија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во