Рецепти
Пилешко со печурки
Одличен ручек за двајца
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(400 Грама)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Кромид(1 Главица)
Сланина(2-3 Парчиња)
Свежи шампињони(250 Грама)
Брашно(30 Грама)
Коцка за супа-пилешка(250 Милилитри)
Хопла(250 Милилитри)
Сечкан магдонос(1/3 Китка)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Загрејте го маслото во поголемо тавче за пржење и ставете го месото. Пржете околу 5 минути или додека парчињата месо не фатат малку боја. Префрлете го месото во друг сад.
- Во истото тавче ставете ги кромидот и сланината да се пржат. Кога кромидот ќе омекне, додајте ги печурките и пржете додека тие малку не омекнат.
- Вратете го месото исецкано на коцки, супа (водата) и затворете ја тавата со капак. Оставете да врие на ниска температура околу 15 минути или додека пилешкото не омекне.
- На крајот измешајте и додадете ја хоплата заедно со брашното и малку вода.Оставете да се загрее, но не да зоврие (околу 3 минути), а потоа тргнете го тавчето од оган, зачинете со зачини по желба, додадете го магдоносот и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во