Рецепти
Пита од круши и цимет
Едноставен, вкусен и многу брз есенски десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Интегрално пченично брашно(350 Грама)
Лупен овес(120 Грама)
Кафеав шеќер(120 Грама)
Бадеми(100 Грама)
Круша(2 Килограми)
Банана(0.5 Килограм)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Цимет(0.5 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Овес(2 Кафени лажици)
Афион(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад ставете интегрално пченично брашно, овес, сода бикарбона, прашак за печиво, цимет и исечкано овошје, потоа измешајте добро.
- Во друг сад додајте го маслото, шеќерот и една чаша вода. Додајте го ова во претходно подготвената смеса.
- Измешајте ги сите состојки и ако е потребно додајте малку вода сè додека не се добие кремаст и хомоген прелив.
- Ставете во сад за печење со намрсена и набрашнета површина. Декорирајте одозгора со семиња по вкус.
- Се пече со рерна на умерена температура околу 30 минути. Оставете да се олади од рерна и послужете ја топла или на собна температура. Може да се декорира со снегулки од темно чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во