Рецепти
Пита цвет со крем Ана Ѓорова

Декоративен нутела десерт во форма на цвет за љубителите на чоколадниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(180 Грама)

Јајце(2 )

Вода(70 Милилитри)

Мед(10 Грама)

Путер(60 Грама)

Квасец во прав(6 грама или свеж квасец 18 грама )

Шеќер(60 Грама)

Нутела крем(360 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути + 5 часа за тестото

  1. Измешајте го просеаното брашно со шеќерот, квасецот во прав и млекото. Може да употребите и 18 грама свеж квасец наместо 6 грама квасец во прав, што ќе го растворите претходно во млако млеко.
  2. Добро измешајте ги состојките, додајте млака вода, медот, па додавајте ги јајцата едно по едно, путерот омекнат и исечен на коцки, па замесете тесто.
  3. Тестото добро изработете го неколку минути, формирајте го во топка, обвиткајте го со проѕирна фартија и ставете го 3 часа да стаса.
  4. Тестото потоа поделете го на 4 еднакви топки, покријте ги со фолија и оставете ги да отстојат 20 минути.
  5. Потоа секој дел од тестото расукајте го во кружна кора (околу 26см) и оставете ги да отстојат околу 20 минути во фрижидер.
  6. Првата кора ставете ја врз работната површина и премачкајте ја со нутела крем. Покријте со втора кора, премачкајте, па истото направете го со останатите кори. Завршете со кора (слика 1). Оставете во фрижидер најмалку 30 минути.

 

nutela

 

7. Потоа површината исечете ја на 4 линии како крст, оставајќи круг во средината (слика 2), па правете уште по еден исечок помеѓу секоја линија. Продолжете со тоа што ќе направите 16 исечоци.

8. Потоа секој од исечоците вртете го во спротивна насока (слика 3) со тоа што на крајот ќе ги свртите краевите еден кон друг (слика 4).

 

nutela2

 

5. Повторете ја постапката со сите делови, а потоа ставете ја питата во плех врз хартија за печење (5) и оставете ја да стасува уште 1 час.

6. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути, додека убаво зарумени (6).

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: