Рецепти
Пица со магдонос
Домашна ароматична пица со фил од магдонос и лукче
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(2 )
Јогурт(250 Грама)
Млеко(250 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Јајце(3 )
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(1 мала шолја + 3,4 лажици )
Свеж магдонос(2-3 големи китки )
Лук(1 Главица)
Кашкавал(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во поголем сад се матат јајцата, па се додава 1 мала шолја масло, млакото млеко, сол, прашак за печиво, квасецот, јогуртот и брашното. Од состојките се замесува тестото и се остава да нарасне 30 минути.
- Од смесата излегува тесто за да се направат 4 плеха пици. Ако ви е премногу, веќе обликуваните теста можат да се замрзнат.
- Овој фил е за еден плех пица. Нараснатото тесто се обликува во форма на плехот, се мачка со кечапот убаво насекаде и се става оригано.
- Во магдоносот, кој претходно е добро измиен и ситно исечкан, се додава сечканиот лук, зачини и масло по желба. Филот се промешува, а магдоносот треба да биде натопен во доволно масло за да не изгори при печење.
- Со филот ја прекриваме пицата, посипуваме сусам и рендан кашкавал.
- Пицата ја ставаме да се пече во загреана рерна на 200°C, околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во