Рецепти
Пица со магдонос Ана Ѓорова

Домашна ароматична пица со фил од магдонос и лукче

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(2 )

Јогурт(250 Грама)

Млеко(250 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Јајце(3 )

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(1 мала шолја + 3,4 лажици )

Свеж магдонос(2-3 големи китки )

Лук(1 Главица)

Кашкавал(200 Грама)

Сусам

Кечап

Суво оригано

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во поголем сад се матат јајцата, па се додава 1 мала шолја масло, млакото млеко, сол, прашак за печиво, квасецот, јогуртот и брашното. Од состојките се замесува тестото и се остава да нарасне 30 минути.
  2. Од смесата излегува тесто за да се направат 4 плеха пици. Ако ви е премногу, веќе обликуваните теста можат да се замрзнат.
  3. Овој фил е за еден плех пица. Нараснатото тесто се обликува во форма на плехот, се мачка со кечапот убаво насекаде и се става оригано.
  4. Во магдоносот, кој претходно е добро измиен и ситно исечкан, се додава сечканиот лук, зачини и масло по желба. Филот се промешува, а магдоносот треба да биде натопен во доволно масло за да не изгори при печење.
  5. Со филот ја прекриваме пицата, посипуваме сусам и рендан кашкавал.
  6. Пицата ја ставаме да се пече во загреана рерна на 200°C, околу 15 минути.
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: