Рецепти
Пица со магдонос Ана Ѓорова

Домашна ароматична пица со фил од магдонос и лукче

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(2 )

Јогурт(250 Грама)

Млеко(250 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Јајце(3 )

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(1 мала шолја + 3,4 лажици )

Свеж магдонос(2-3 големи китки )

Лук(1 Главица)

Кашкавал(200 Грама)

Сусам

Кечап

Суво оригано

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во поголем сад се матат јајцата, па се додава 1 мала шолја масло, млакото млеко, сол, прашак за печиво, квасецот, јогуртот и брашното. Од состојките се замесува тестото и се остава да нарасне 30 минути.
  2. Од смесата излегува тесто за да се направат 4 плеха пици. Ако ви е премногу, веќе обликуваните теста можат да се замрзнат.
  3. Овој фил е за еден плех пица. Нараснатото тесто се обликува во форма на плехот, се мачка со кечапот убаво насекаде и се става оригано.
  4. Во магдоносот, кој претходно е добро измиен и ситно исечкан, се додава сечканиот лук, зачини и масло по желба. Филот се промешува, а магдоносот треба да биде натопен во доволно масло за да не изгори при печење.
  5. Со филот ја прекриваме пицата, посипуваме сусам и рендан кашкавал.
  6. Пицата ја ставаме да се пече во загреана рерна на 200°C, околу 15 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: