Рецепти
Подварок со патка Ана Ѓорова

За да остане сочна патката, за време на печењето повремено додавајте вода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кисела зелка(2 Килограми)

Месо од патка(околу 3 килограми (1 патка) )

Лук(2 Главици)

Свинска маст(80 Грама)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Исчистеното месо од патка посолете го, протријте го со мешан зачин, ставете го во намастена тепсија, а потоа во рерна на околу 220 степени.
  2. Во поголем сад загрејте ја преостанатата маст, па додајте го ситно исечканиот лук и пржете го добро додека стане стаклест.
  3. Потоа додајте ја исечканата кисела зелка, зачинете по вкус со сол и бибер и пропржете ја смесата.
  4. Кога патката ќе се испече до половина, извадете ја од тепсијата, па на маснотијата во која се печеше додајте ја киселата зелка.
  5. Промешајте добро, распоредете по целата тепсија, додајте малку вода, ставете ја полупечената патка и вратете го јадењето во рерната да се допече додека патката омекне.
  6. Кога патката целосно ќе се испече, извадете ја од рерната и исечете ја на парчиња. Зелката ставете ја на чинија, а парчињата месо распоредете ги низ зелката и послужете со гарнир од печен компир.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: