Рецепти
Подварок со патка
За да остане сочна патката, за време на печењето повремено додавајте вода
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисела зелка(2 Килограми)
Месо од патка(околу 3 килограми (1 патка) )
Лук(2 Главици)
Свинска маст(80 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Исчистеното месо од патка посолете го, протријте го со мешан зачин, ставете го во намастена тепсија, а потоа во рерна на околу 220 степени.
- Во поголем сад загрејте ја преостанатата маст, па додајте го ситно исечканиот лук и пржете го добро додека стане стаклест.
- Потоа додајте ја исечканата кисела зелка, зачинете по вкус со сол и бибер и пропржете ја смесата.
- Кога патката ќе се испече до половина, извадете ја од тепсијата, па на маснотијата во која се печеше додајте ја киселата зелка.
- Промешајте добро, распоредете по целата тепсија, додајте малку вода, ставете ја полупечената патка и вратете го јадењето во рерната да се допече додека патката омекне.
- Кога патката целосно ќе се испече, извадете ја од рерната и исечете ја на парчиња. Зелката ставете ја на чинија, а парчињата месо распоредете ги низ зелката и послужете со гарнир од печен компир.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во