Рецепти
Подварок со свежа зелка и мелено месо
На овој начин подварокот е превкусен и поблаг поради свежата зелка, а меленото пилешко месо оди совршено во оваа комбинација
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(1 и пол Главица)
Мелено пилешко месо(400 Грама)
Кромид(1 голема главица или 2 помали )
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Буковец(1 Супена лажица)
Морков(2-3 )
Праз(1/2 страк )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Кромидот ситно се сечка и се пропржува кратко на масло заедно со 2-3 исечкани моркови и со празот. Потоа се додава црвениот пипер и буковката и се промешува.
- Со кромидот и останатиот зеленчук се додава ситно сечканата зелка и се остава да се пржи околу половина час со повремено мешање.
- Потоа се додава месото и со постојано мешање се пропржува додека да добие кафенкаста боја.
- Веднаш потоа се налева млака вода (колку да ја покрие содржината) и се зачинува по вкус со сол, бибер, вегета. Јадењето се динста уште отприлика половина час. Проверувајте дали сите состојки се добро сварени, по вкус ако сакате покашесто јадење, оставете го подолго да се динста.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во