Рецепти
Полнети кајсии со лешник и чоколада Ана Ѓорова

Одличен и креативен десерт за Вашите гости. Кајсии полнети со фил од печени лешници, ликер од портокал и топено чоколадо.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кајсија(9-12 )

Лешник(60 Грама)

Шеќер(60 Грама)

Белка од јајце(1 )

Ликер од портокал(2 Кафени лажици)

Црно чоколадо(90 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Извадете им ги семките на кајсиите, во мал сад прелијте ги со врела вода и оставете ги да отстојат 5 минути. Потоа исцедете ги и оставете ги да се сушат на хартија околу 1 час.
  2. Лешниците потпечете ги на фолија во загреана рерна на 180°C, околу 10 минути, сè додека не добијат златнокафена боја. Потоа замотајте ги во салфети и оставете ги да отстојат 5 минути. Тријте ги со салфетката за да им ја отстраните лушпата, а потоа исечкајте ги.
  3. Така подготвените лешници, помешајте ги со шеќерот, ликерот од портокал и белката од јајце.
  4. Од смесата со лешник, обликувајте мали топчиња, наполнете ја секоја кајсија, затворете ја, така што од секоја да се гледа малку фил.
  5. Чоколадото растопете го на пареа, а потоа ставете ги едниот или двата краја на кајсиите во стопеното чоколадо и оставете го на мрсна хартија додека не се згусне. Држете го во ладна и покриена кутија со мрсна хартија меѓу двата слоја.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: