Рецепти
Полнети кајсии со лешник и чоколада Ана Ѓорова

Одличен и креативен десерт за Вашите гости. Кајсии полнети со фил од печени лешници, ликер од портокал и топено чоколадо.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кајсија(9-12 )

Лешник(60 Грама)

Шеќер(60 Грама)

Белка од јајце(1 )

Ликер од портокал(2 Кафени лажици)

Црно чоколадо(90 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Извадете им ги семките на кајсиите, во мал сад прелијте ги со врела вода и оставете ги да отстојат 5 минути. Потоа исцедете ги и оставете ги да се сушат на хартија околу 1 час.
  2. Лешниците потпечете ги на фолија во загреана рерна на 180°C, околу 10 минути, сè додека не добијат златнокафена боја. Потоа замотајте ги во салфети и оставете ги да отстојат 5 минути. Тријте ги со салфетката за да им ја отстраните лушпата, а потоа исечкајте ги.
  3. Така подготвените лешници, помешајте ги со шеќерот, ликерот од портокал и белката од јајце.
  4. Од смесата со лешник, обликувајте мали топчиња, наполнете ја секоја кајсија, затворете ја, така што од секоја да се гледа малку фил.
  5. Чоколадото растопете го на пареа, а потоа ставете ги едниот или двата краја на кајсиите во стопеното чоколадо и оставете го на мрсна хартија додека не се згусне. Држете го во ладна и покриена кутија со мрсна хартија меѓу двата слоја.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: