Рецепти
Полнети кајсии со лешник и чоколада Ана Ѓорова

Одличен и креативен десерт за Вашите гости. Кајсии полнети со фил од печени лешници, ликер од портокал и топено чоколадо.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кајсија(9-12 )

Лешник(60 Грама)

Шеќер(60 Грама)

Белка од јајце(1 )

Ликер од портокал(2 Кафени лажици)

Црно чоколадо(90 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Извадете им ги семките на кајсиите, во мал сад прелијте ги со врела вода и оставете ги да отстојат 5 минути. Потоа исцедете ги и оставете ги да се сушат на хартија околу 1 час.
  2. Лешниците потпечете ги на фолија во загреана рерна на 180°C, околу 10 минути, сè додека не добијат златнокафена боја. Потоа замотајте ги во салфети и оставете ги да отстојат 5 минути. Тријте ги со салфетката за да им ја отстраните лушпата, а потоа исечкајте ги.
  3. Така подготвените лешници, помешајте ги со шеќерот, ликерот од портокал и белката од јајце.
  4. Од смесата со лешник, обликувајте мали топчиња, наполнете ја секоја кајсија, затворете ја, така што од секоја да се гледа малку фил.
  5. Чоколадото растопете го на пареа, а потоа ставете ги едниот или двата краја на кајсиите во стопеното чоколадо и оставете го на мрсна хартија додека не се згусне. Држете го во ладна и покриена кутија со мрсна хартија меѓу двата слоја.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: