Рецепти
Полнети пилешки гради Ана Ѓорова

Вкусен ручек од полнето пилешко со кулен и кашкавал во сос од павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(6-8 филети )

Кулен(50 Грама)

Кашкавал(150 Грама)

Брашно(малку )

Кромид(1 Главица)

Бело вино(100 Милилитри)

Кисела павлака(5 Супени лажици)

Вода(400 Милилитри)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Филетите од пилешки гради се сечат на половинки. Секоја половинка се покрива со проѕирна фолија и се чука со дрвен чук.
  2. На секое филе се става по едно парче кулен и кашкавал. Се преклопува и се затвара со чепкалки. Затворените филети се наросуваат со сол и со мешавина зачин.
  3. Филетите се валкаат во брашно и се пржат на загреано масло од двете страни.
  4. Во истото масло потоа се пржи и исечканиот кромид. Откако ќе омекне, се додава виното и се остава на оган додека да испари течноста.
  5. Се додаваат водата и киселата павлака. Се промешува и зачинува по вкус. Откако ќе зоврие, се додава густинот растворен во малку вода. Се вари додека да се добие густина како редок пудинг.
  6. Филетите се редат во намастена тава и се преливаат со сосот од павлака. Одозгора се ренда кашкавал.
  7. Јадењето се пече во загрена рерна на 180°C додека фати одозгора кора.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: