Рецепти
Полнети пилешки гради
Вкусен ручек од полнето пилешко со кулен и кашкавал во сос од павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(6-8 филети )
Кулен(50 Грама)
Кашкавал(150 Грама)
Брашно(малку )
Кромид(1 Главица)
Бело вино(100 Милилитри)
Кисела павлака(5 Супени лажици)
Вода(400 Милилитри)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Филетите од пилешки гради се сечат на половинки. Секоја половинка се покрива со проѕирна фолија и се чука со дрвен чук.
- На секое филе се става по едно парче кулен и кашкавал. Се преклопува и се затвара со чепкалки. Затворените филети се наросуваат со сол и со мешавина зачин.
- Филетите се валкаат во брашно и се пржат на загреано масло од двете страни.
- Во истото масло потоа се пржи и исечканиот кромид. Откако ќе омекне, се додава виното и се остава на оган додека да испари течноста.
- Се додаваат водата и киселата павлака. Се промешува и зачинува по вкус. Откако ќе зоврие, се додава густинот растворен во малку вода. Се вари додека да се добие густина како редок пудинг.
- Филетите се редат во намастена тава и се преливаат со сосот од павлака. Одозгора се ренда кашкавал.
- Јадењето се пече во загрена рерна на 180°C додека фати одозгора кора.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во