Рецепти
Полнети пилешки гради Ана Ѓорова

Вкусен ручек од полнето пилешко со кулен и кашкавал во сос од павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(6-8 филети )

Кулен(50 Грама)

Кашкавал(150 Грама)

Брашно(малку )

Кромид(1 Главица)

Бело вино(100 Милилитри)

Кисела павлака(5 Супени лажици)

Вода(400 Милилитри)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Филетите од пилешки гради се сечат на половинки. Секоја половинка се покрива со проѕирна фолија и се чука со дрвен чук.
  2. На секое филе се става по едно парче кулен и кашкавал. Се преклопува и се затвара со чепкалки. Затворените филети се наросуваат со сол и со мешавина зачин.
  3. Филетите се валкаат во брашно и се пржат на загреано масло од двете страни.
  4. Во истото масло потоа се пржи и исечканиот кромид. Откако ќе омекне, се додава виното и се остава на оган додека да испари течноста.
  5. Се додаваат водата и киселата павлака. Се промешува и зачинува по вкус. Откако ќе зоврие, се додава густинот растворен во малку вода. Се вари додека да се добие густина како редок пудинг.
  6. Филетите се редат во намастена тава и се преливаат со сосот од павлака. Одозгора се ренда кашкавал.
  7. Јадењето се пече во загрена рерна на 180°C додека фати одозгора кора.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: