Рецепти
Полжави со печурки Ана Ѓорова

Морски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Полжави(30 - 40 )

Оцет(250 Грама)

Масло(100 Грама)

Кромид(неколку главици )

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Свежи шампињони(50 Грама)

Ловоров лист(1 Лист)

Сечкан магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. За подготовка на полжавите: најпрво убаво измијте ги и варете ги 20тина минути. Откако убаво ќе се сварат, одделете ги од куќичката. Измијте ги добро неколку пати низ неколку води. Ставете ги во 1 литар вода помешана со оцет и оставете ги да отстојат 20тина минути.
  2. Во лонец загрејте 100 грама зејтин и додајте ситно исечкан кромид да се пропржи. Потоа додајте црвен пипер, бибер и ловоров лист.
  3. Полжавите најпрвин исцедете ги и потоа ставете ги во лонецот да се пропржат. Додајте вода или супа во лонецот и динстајте 1 час на умерен оган.
  4. Во меѓувреме во зовриена вода ставете ги печурките, па кога малку ќе омекнат исцедете ги, исечете ги на ситни парчиња и додајте ги да се варат со полжавите. Наросете ситно сечкан магдонос по желба во лонецот и сол. Гответе заедно со печурките додека полжавите не бидат готови.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: