Рецепти
Полжави со печурки Ана Ѓорова

Морски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Полжави(30 - 40 )

Оцет(250 Грама)

Масло(100 Грама)

Кромид(неколку главици )

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Свежи шампињони(50 Грама)

Ловоров лист(1 Лист)

Сечкан магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. За подготовка на полжавите: најпрво убаво измијте ги и варете ги 20тина минути. Откако убаво ќе се сварат, одделете ги од куќичката. Измијте ги добро неколку пати низ неколку води. Ставете ги во 1 литар вода помешана со оцет и оставете ги да отстојат 20тина минути.
  2. Во лонец загрејте 100 грама зејтин и додајте ситно исечкан кромид да се пропржи. Потоа додајте црвен пипер, бибер и ловоров лист.
  3. Полжавите најпрвин исцедете ги и потоа ставете ги во лонецот да се пропржат. Додајте вода или супа во лонецот и динстајте 1 час на умерен оган.
  4. Во меѓувреме во зовриена вода ставете ги печурките, па кога малку ќе омекнат исцедете ги, исечете ги на ситни парчиња и додајте ги да се варат со полжавите. Наросете ситно сечкан магдонос по желба во лонецот и сол. Гответе заедно со печурките додека полжавите не бидат готови.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: