Рецепти
Посен колач со јаболки и рум
Бабин рецепт за вкусен и едноставен колач за со кафето
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 филџани )
Масло(2 филџани )
Шеќер(6 филџани )
Рендано јаболко(6 филџани )
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Рум(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Ренданите јаболки, шеќерот, содата бикарбона и румот се мешаат и се оставаат да отстојат 30 минути.
- Потоа се додаваат маслото и брашното и смесата добро се промешува.
- Се истура во подмачкано тавче и прво се пече 5-10 минути во рерна на 200 степени, а потоа се намалува температурата на 150 степени и се пече уште 30 минути.
- Печениот колач се посипува со шеќер во прав и се сече на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во