Рецепти
Посна сарма со праз и шампињони
Сарми со превкусен фил што ќе ви станат омилени
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Праз(1 страк )
Морков(3-4 )
Маринирани шампињони(1 тегла )
Соја трошки(5 Супени лажици)
Ориз(150 Грама)
Зелка(2 од расол )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Кромидот и празот се пржат во масло да омекнат. Се додаваат сечканиот морков и сечканите печурки.
- Во смесата се додаваат соините трошки и оризот.
- Тавата се трга од оган откако ќе се запржат состојките, па се додавааат сите зачини и сечканиот магдонос.
- Дното на тенџерето се реди со сечкана зелка. Се завиткуваат сармите и се редат во круг.
- Откако ќе се наредат сармите, врз нив се ставаат сечкани суви пиперки.
- Се зоврива вода и се полива врз сармите.
- Тенџерето се става во рерна на 200 степени околу 2 часа.
- Се прави запршка – во тава на оган се загрева масло, се додава лажица црвен пипер и се меша. Запршката се полева врз готовите сарми.
- Се пече уште 10 минути и се вади од рерната.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во