Рецепти
Праз со шунка Ана Ѓорова

Праз во рерна со топен кашкавал и шунка како вкусно-сочна варијанта за предјадење или лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шунка(4 Парчиња)

Праз(12-15 Парчиња)

Бистра зеленчукова супа(3/4 Литри)

Путер(40 Грама)

Јајце(1 )

Рендан кашкавал(100 Грама)

Морско оревче(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Исечете ги зелените, тврди врвови на празот (употребете тенки парчиња праз или помал број дебели), а другиот дел внимателно измијте го. Варете 5-6 минути во врела солена вода. Извадете ги со дупчеста лажица, добро исцедете ги и избришете ги.
  2. По 4 стебла праз завиткајте со поголемо парче шунка и наредете ги во намастен огноотпорен сад.
  3. Измешајте го јајцето со готовата супа, додајте рендано морско оревче, сол, бибер и 50 грама рендан кашкавал.
  4. Прелијте го празот со добиената смеса, распоредете го путерот исечен на тенки листови и одозгора додајте го останатиот рендан кашкавал.
  5. Така подготвениот праз печете го 15 минути во загреана рерна на 250°C.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: