Рецепти
Праз со шунка
Праз во рерна со топен кашкавал и шунка како вкусно-сочна варијанта за предјадење или лесна вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шунка(4 Парчиња)
Праз(12-15 Парчиња)
Бистра зеленчукова супа(3/4 Литри)
Путер(40 Грама)
Јајце(1 )
Рендан кашкавал(100 Грама)
Морско оревче(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Исечете ги зелените, тврди врвови на празот (употребете тенки парчиња праз или помал број дебели), а другиот дел внимателно измијте го. Варете 5-6 минути во врела солена вода. Извадете ги со дупчеста лажица, добро исцедете ги и избришете ги.
- По 4 стебла праз завиткајте со поголемо парче шунка и наредете ги во намастен огноотпорен сад.
- Измешајте го јајцето со готовата супа, додајте рендано морско оревче, сол, бибер и 50 грама рендан кашкавал.
- Прелијте го празот со добиената смеса, распоредете го путерот исечен на тенки листови и одозгора додајте го останатиот рендан кашкавал.
- Така подготвениот праз печете го 15 минути во загреана рерна на 250°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во