Рецепти
Проја мафини со ајвар и моркови
Печиво од пченкарно брашно со вкусна мешавина од богат фил и со семки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Јогурт(200 Милилитри)
Брашно(10 рамни лажици )
Пченкарно брашно(2 Супени лажици)
Гриз(3 Супени лажици)
Масло(1 Децилитар)
Морков(2 )
Црвена пиперка(една кисела од туршија )
Ајвар(3 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Биено сирење(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Изматете ги јајцата со јогуртот, па додајте го пченкарното брашно, брашното измешано со печивото и со гризот и измешајте. Додајте малку ајвар и посолете по вкус.
- Пиперката и морковите (претходно сварени) исчекајте ги, а сирењето изгмечете го и додајте го во смесата.
- Убаво соединете ја целата смеса, посолете повторно по вкус, а потоа ставете ја во калапи за мафини, премачкани со маргарин. Посипете ги по желба со мешавина од ким, сончоглед и ленено семе. Од истата смеса може да направите солена пита, истурете ја во подмачкана тепсија и по печењето исечете на коцки.
- Печете ги мафините во загреана рерна на 150-170 степени околу половина час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во