Рецепти
Прженица со свинско Ана Ѓорова

Пржено и потпечено свинско месо со суви пиперки што е одличен ручек. Искомбинирајте го со свежа туршија.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско месо(удина 1 килограм )

Праз(2 Килограми)

Сува везена црвена пиперка(10 )

Свинска маст(3 Супени лажици)

Масло(2 Супени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол

Вегета

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Свинското месо се сечка на коцки. Се пржи во маслото и во свинската маст додека добие убава, црвеникава боја.
  2. Потоа во истиот сад се додаваат црвените суви пиперки (ситно исечкани). Сè заедно се пржи уште неколку минути.
  3. Празот убаво се чисти, се мие и се сечка многу ситно. Се става во друга тава со масло, па се пржи.
  4. Откако малку ќе се испржи празот, се додаваат прженото месо и сувите пиперки. Се мешаат добро, па се продолжува со пржење додека омекне празот.
  5. На крајот откако сè ќе биде добро испржено, се додава една лажица црвен пипер. Се додава и вегетата, биберот, па сето тоа добро се промешува.
  6. Потоа се додава малку вода и се остава на тивок оган да се динста.
  7. Откако прженицата е речиси готова, се додава претходно измешаниот густин со малку вода. Се промешува повторно и потоа се става во рерна да се запече.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: