Рецепти
Прженица со свинско
Пржено и потпечено свинско месо со суви пиперки што е одличен ручек. Искомбинирајте го со свежа туршија.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(удина 1 килограм )
Праз(2 Килограми)
Сува везена црвена пиперка(10 )
Свинска маст(3 Супени лажици)
Масло(2 Супени лажици)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Свинското месо се сечка на коцки. Се пржи во маслото и во свинската маст додека добие убава, црвеникава боја.
- Потоа во истиот сад се додаваат црвените суви пиперки (ситно исечкани). Сè заедно се пржи уште неколку минути.
- Празот убаво се чисти, се мие и се сечка многу ситно. Се става во друга тава со масло, па се пржи.
- Откако малку ќе се испржи празот, се додаваат прженото месо и сувите пиперки. Се мешаат добро, па се продолжува со пржење додека омекне празот.
- На крајот откако сè ќе биде добро испржено, се додава една лажица црвен пипер. Се додава и вегетата, биберот, па сето тоа добро се промешува.
- Потоа се додава малку вода и се остава на тивок оган да се динста.
- Откако прженицата е речиси готова, се додава претходно измешаниот густин со малку вода. Се промешува повторно и потоа се става во рерна да се запече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во