Рецепти
Ролат штрудли со афион Ана Ѓорова

Вкусен десерт што одлично оди со чаша млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Несолен путер(3 лажици (за тестото) )

Шеќер(4 лажици (за тестото) )

Сол(1/2 кафена лажица (за тестото) )

Млеко(1/2 чаша (за тестото) )

Јајце(1 (за тестото) )

Брашно(3 чаши (за тестото) )

Квасец во прав(2 кафени лажици (за тестото) )

Вода(1/2 чаша (за тесото) )

Афион(200 Грама)

Путер(113 г (за филот) )

Млеко(1/2 чаша (за филот) )

Шеќер(1/2 чаша (за филот) )

Екстракт од ванила(1/2 лажичка (за филот) )

Рум(1 лажица (за филот) )

Свеж сок од лимон(1 и пол лажица + рендана кора (за фил) )

Сол(1/4 кафена лажица (за филот) )

Цимет(1/4 кафена лажица (за филот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 240 минути

  1. Прво во тенџере на умерен оган ставете ги 1/3 чаша брашно и 1/2 чаша вода и мешајте со жица додека се згусне, па тргнете настрана.
  2. Префрлете ја смесата во друг сад, додајте путер, сол, шеќер и јајцето изматено со млекото. Потоа додајте го останатото брашно и сувиот квасец и убаво измешајте, па замесете тесто што ќе го изработите добро, околу 10-15 минути.
  3. Оставете го тестото да стаса 45 минути покриено во топла просторија. Премесете го, па оставете го да отстои уште 35-40 минути.
  4. Во меѓувреме подгответе го филот од афион: афионот сомелете го кратко, па ставете го во тенџере со 1/2 чаша млеко, околу 115 г путер/маргарин, 1,2 чаша шеќер, 1/2 кафена лажица ванила екстракт, 1 лажица рум, 1 и пол лажица сок од лимон и рендана кора, 1/4 лажичка сол и 1/4 лажичка цимет.
  5. Гответе ја смесата на рингла на умерен оган околу 5 минути со постојано мешање додека добиете густа паста и оставете ја да се олади.
  6. Расукајте го тестото во четвртаста кора и премачкајте го со растопен путер/маргарин, а потоа премачкајте го со филот од афион.
  7. Завиткајте во ролат.

01

8. Потоа ролатот исечете го на половина. Од секоја половина исечете по 8 парчиња. Вкупно треба да имате 16 парчиња.

9. Ставете ги парчињата едно до друго во намастена тава и оставете ги да стасаат уште 1 час.

02

10. Печете ги во загреана рерна на 180°C околу 17-20 минути.

11. Оставете ги да се изладат, а потоа одозгора наросете ги со шеќер во прав.

Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: