Рецепти

Ролат со ореви
Одличен десерт за со шолја варено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(5 )
Шеќер(5 лажици + 1 чаша )
Брашно(5 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Вода(1/2 Чаша)
Маргарин(1 Кафена лажица)
Мелени бисквити(6 Супени лажици)
Мелени ореви(6 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Јајцата се матат со 5 лажици шеќер и со ќесичето ванилин шеќер. Се додаваат брашното и прашакот за печиво и смесата убаво се соединува.
- Во плех на хартија се истура смесата за печење и се пече 20 минути. Откако ќе се испече пандишпанот се превртува на влажна крпа. Се одлепува од хартијата и се завиткува во влажна крпа.
- Во сад на рингла се ставаат 1 чаша шеќер, 1/2 чаша вода, маргаринот, мелените ореви и мелените бисквити. Смесата се вари со постојано мешање додека згусне.
- Пандишпанот се премачкува со филот и се витка во ролат, а потоа се сече на парчиња и се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во