Рецепти
Рози со шунка Ана Ѓорова

Декоративно предјадење што ќе ја разубави вашата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 милилитри топло )

Јајце(2 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец(1 )

Масло(2 филџани )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се раствара во една чаша вода со една лажичка брашно, се додава и една лажичка шеќер. Се остава да стасува 10 минути.
  2. Во друг сад се мешаат брашното, јајцата, маслото, млекото и една лажичка сол, па се додава и стасаниот квасец.
  3. Од состојките се замесува тесто и се остава да стасува околу еден час.
  4. Потоа тестото се сука во кора, која потоа се сече на ленти. На секоја од лентите се реди по парче шунка, пресечени на половинки. Лентите тесто заедно со парчињата салама се виткаат во форма на цветчиња.
  5. Цветчињата се редат во тепсија со хартија за печење, се премачкуваат со матена жолчка и се наросуваат со сусам и ленено семе по желба, па се печат 40 минути на 200 степени или додека заруменат.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: