Рецепти
Рози со шунка
Декоративно предјадење што ќе ја разубави вашата трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Млеко(500 милилитри топло )
Јајце(2 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Квасец(1 )
Масло(2 филџани )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Квасецот се раствара во една чаша вода со една лажичка брашно, се додава и една лажичка шеќер. Се остава да стасува 10 минути.
- Во друг сад се мешаат брашното, јајцата, маслото, млекото и една лажичка сол, па се додава и стасаниот квасец.
- Од состојките се замесува тесто и се остава да стасува околу еден час.
- Потоа тестото се сука во кора, која потоа се сече на ленти. На секоја од лентите се реди по парче шунка, пресечени на половинки. Лентите тесто заедно со парчињата салама се виткаат во форма на цветчиња.
- Цветчињата се редат во тепсија со хартија за печење, се премачкуваат со матена жолчка и се наросуваат со сусам и ленено семе по желба, па се печат 40 минути на 200 степени или додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во