Рецепти
Рози со шунка Ана Ѓорова

Декоративно предјадење што ќе ја разубави вашата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 милилитри топло )

Јајце(2 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец(1 )

Масло(2 филџани )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се раствара во една чаша вода со една лажичка брашно, се додава и една лажичка шеќер. Се остава да стасува 10 минути.
  2. Во друг сад се мешаат брашното, јајцата, маслото, млекото и една лажичка сол, па се додава и стасаниот квасец.
  3. Од состојките се замесува тесто и се остава да стасува околу еден час.
  4. Потоа тестото се сука во кора, која потоа се сече на ленти. На секоја од лентите се реди по парче шунка, пресечени на половинки. Лентите тесто заедно со парчињата салама се виткаат во форма на цветчиња.
  5. Цветчињата се редат во тепсија со хартија за печење, се премачкуваат со матена жолчка и се наросуваат со сусам и ленено семе по желба, па се печат 40 минути на 200 степени или додека заруменат.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: