Рецепти
Рози со шунка Ана Ѓорова

Декоративно предјадење што ќе ја разубави вашата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 милилитри топло )

Јајце(2 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец(1 )

Масло(2 филџани )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се раствара во една чаша вода со една лажичка брашно, се додава и една лажичка шеќер. Се остава да стасува 10 минути.
  2. Во друг сад се мешаат брашното, јајцата, маслото, млекото и една лажичка сол, па се додава и стасаниот квасец.
  3. Од состојките се замесува тесто и се остава да стасува околу еден час.
  4. Потоа тестото се сука во кора, која потоа се сече на ленти. На секоја од лентите се реди по парче шунка, пресечени на половинки. Лентите тесто заедно со парчињата салама се виткаат во форма на цветчиња.
  5. Цветчињата се редат во тепсија со хартија за печење, се премачкуваат со матена жолчка и се наросуваат со сусам и ленено семе по желба, па се печат 40 минути на 200 степени или додека заруменат.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: