Рецепти
Руска пита со цреши
Искористете ја сезоната на свежи цреши и подгответе вкусен десерт во кој ќе уживате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Путер(180 Грама)
Грчки јогурт(200 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Цреши(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измешајте ги брашното, 100 грама шеќер, путерот (омекнат), грчкиот јогурт, прашокот за печиво и екстрактот од ванила. Од состојките замесете меко тесто.
- Црешите измијте ги и исчистете ги од семките и дршките.
- Тестото расукајте го на набрашнета површина, исечете го на ленти и на секоја лента наредете ги црешите една до друга. Наросете ги со останатиот шеќер.
4. Секоја лента завиткајте ја како ролат. Редете ги ролатите во кружна тепсија покриена со намастена хартија за печење.
5. Печете ја питата во рерна на 180 степени околу 30 минути.
6. Оставете малку да се подолади, посипете со шеќер во прав и послужете ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во