Рецепти
Руска торта со шлаг Ана Ристеска

Вкусна традиционална торта

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(15 )

Шеќер(450 Грама)

Брашно(80 Грама)

Млеко(150 Милилитри)

Суво грозје(150 Грама)

Цитрон(50 Грама)

Желатин(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Се матат седум жолчки со 240 грама шеќер, се додаваат 80 грама брашно и цврсто изматен снег од седум белки. Тортата се пече на два дела.
  2. Кога ќе се олади тестото, се сече на половина и се прелива со следниов прелив: 8 жолчки, 200 грама шеќер и 1 чаша млеко, се варат на пареа додека да се добие густ крем.
  3. Се додаваат 150 грама суво грозје потопено во малку рум, 50 грама исечкан цитрон и желатин измиен во млака вода и растопен во малку млеко. Сето ова убаво се меша и на крај се додава половина изматена слатка павлака или снег од 8 белки.
  4. Секоја кора се премачкува со овој крем, се редат една врз друга, а одозгора и од страните се премачкува со иститот крем. Се украсува со овошје и се остава да стои на ладно место.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: