Рецепти
Руска торта со шлаг
Вкусна традиционална торта
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(15 )
Шеќер(450 Грама)
Брашно(80 Грама)
Млеко(150 Милилитри)
Суво грозје(150 Грама)
Цитрон(50 Грама)
Желатин(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Се матат седум жолчки со 240 грама шеќер, се додаваат 80 грама брашно и цврсто изматен снег од седум белки. Тортата се пече на два дела.
- Кога ќе се олади тестото, се сече на половина и се прелива со следниов прелив: 8 жолчки, 200 грама шеќер и 1 чаша млеко, се варат на пареа додека да се добие густ крем.
- Се додаваат 150 грама суво грозје потопено во малку рум, 50 грама исечкан цитрон и желатин измиен во млака вода и растопен во малку млеко. Сето ова убаво се меша и на крај се додава половина изматена слатка павлака или снег од 8 белки.
- Секоја кора се премачкува со овој крем, се редат една врз друга, а одозгора и од страните се премачкува со иститот крем. Се украсува со овошје и се остава да стои на ладно место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во