Рецепти
Руски пирошки со компир
Руски пирошки по оригинален рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шунка(200 Грама)
Јајце(2 )
Брашно(200 Грама)
Компир(1 )
Мајонез(200 Грама)
Павлака(200 Милилитри)
Квасец(1 )
Млеко(100 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Претходно сварениот компир го лупиме и го ставаме во поголем сад. Потоа со алатка за правење пире го гмечиме компирот во садот.
- Во садот со млеко го додаваме свежиот квасец и малку сол. Со лажица мешаме додека не се растопи квасецот.
- Во садот со компир додаваме путер и брашно.
- Јајцата ги кршиме и ги двоиме белките од жолчките. Белките ги ставаме во сад на страна, а жолчките ги додаваме во големиот длабок сад.
- Потоа во садот го додаваме квасецот растопен во млекото и убаво се промешува.
- Тестото го месиме со рака додека не стане мазно и го оставаме во садот да нарасне.
- Во меѓувреме на даска за сечење шунката ја сечеме на коцки и ја собираме во сад.
- Во садот ја додаваме павлаката, мајонезот, ситно исечканите краставички и промешуваме.
- По 30 минути ја набрашнуваме работната маса и на неа го ставаме нараснатото тесто. Го месиме со раце, а потоа со сукалка развлекуваме кора.
- Со остар нож кората ја сечеме на 4 дела.
- На првото парче ставаме од претодно подготвениот фил, ги свиткуваме краевите, за да не испаѓа филот и ја виткаме пирошката.
- Готовата пирошка ја ставаме на чинија наросена со брашно. Истата постапка ја повторуваме на сите пирошки.
- На оган ставаме тава и во неа масло за јадење. Откако маслото ќе се загрее во тава ги редиме претходно подготвените пирошки да се пржат.
- Убаво заруменетите пирошки ги вадиме од тавата и ги редиме на чинијта за сервирање. Врз пирошките ставаме од претходно подготвениот фил.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во