Рецепти
Руски пирошки со компир Ана Ристеска

Руски пирошки по оригинален рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шунка(200 Грама)

Јајце(2 )

Брашно(200 Грама)

Компир(1 )

Кисели краставички(4 )

Мајонез(200 Грама)

Павлака(200 Милилитри)

Квасец(1 )

Млеко(100 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Претходно сварениот компир го лупиме и го ставаме во поголем сад. Потоа со алатка за правење пире го гмечиме компирот во садот.
  2. Во садот со млеко го додаваме свежиот квасец и малку сол. Со лажица мешаме додека не се растопи квасецот.
  3. Во садот со компир додаваме путер и брашно.
  4. Јајцата ги кршиме и ги двоиме белките од жолчките. Белките ги ставаме во сад на страна, а жолчките ги додаваме во големиот длабок сад.
  5. Потоа во садот го додаваме квасецот растопен во млекото и убаво се промешува.
  6. Тестото го месиме со рака додека не стане мазно и го оставаме во садот да нарасне.
  7. Во меѓувреме на даска за сечење шунката ја сечеме на коцки и ја собираме во сад.
  8. Во садот ја додаваме павлаката, мајонезот, ситно исечканите краставички и промешуваме.
  9. По 30 минути ја набрашнуваме работната маса и на неа го ставаме нараснатото тесто. Го месиме со раце, а потоа со сукалка развлекуваме кора.
  10. Со остар нож кората ја сечеме на 4 дела.
  11. На првото парче ставаме од претодно подготвениот фил, ги свиткуваме краевите, за да не испаѓа филот и ја виткаме пирошката.
  12. Готовата пирошка ја ставаме на чинија наросена со брашно. Истата постапка ја повторуваме на сите пирошки.
  13. На оган ставаме тава и во неа масло за јадење. Откако маслото ќе се загрее во тава ги редиме претходно подготвените пирошки да се пржат.
  14. Убаво заруменетите пирошки ги вадиме од тавата и ги редиме на чинијта за сервирање. Врз пирошките ставаме од претходно подготвениот фил.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: