Рецепти
Салата со риби и ракчиња
Морска салата со зеленчук што може да ја подготвите и за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морска риба(400 грама филети )
Ракчиња(12 )
Бистра зеленчукова супа(1,5 Литар)
Бело вино(3 Децилитри)
Целер(1 страк )
Морков(2 )
Праз(1 страк )
Зелени маслинки(40 Грама)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Ставете ја супата да зоврие заедно со исечканиот праз, виното, малку кора од лимон и бибер. Варете ги морковите 5 минути, исцедете ги и исечете ги на тенки, долги стапчиња.
- Во истата супа варете ги и ракчињата и филетите од риба, а по 5 минути исцедете ги и исчистете ги.
- Исчекајте го целерот и листовите зелка и марула. Измешајте го зеленчукот во чинија за сервирање, додајте ги морските плодови и исечканите маслинки. Зачинете ја салатата со 5 лажици масло, сол и бибер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во