Рецепти
Семифредо со костени Ана Ѓорова

Традиционален италијански непечен десерт од варени костени и рикота крем. Ладен десерт со прелив од топло чоколадо – одличен за во есенските денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Костен(1 Килограм)

Шеќер(200 Грама)

Рикота сирење(250 Грама)

Пишкоти(30 Грама)

Путер(100 Грама)

Какао(1 Кафена лажица)

Рум(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Варете ги костените околу еден час, потоа излупете ги и измиксирајте ги.
  2. Мелените костени измешајте ги со омекнатиот путер, какаото и 50 грама шеќер.
  3. Рикотата изматете ја со останатиот шеќер додека добиете кремаста смеса. Додајте малку рум и промешајте.
  4. Останатиот рум измешајте го со малку вода и потопете ги пишкотите.
  5. Наредете ги пишкотите во тава, премачкајте ги со рикота кремата и одозгора премачкајте фил од костени. Покријте со фолија и оставете да отстои 3 часа во фрижидер.
  6. Извадете го семифредото од фрижидер, одозгора прелијте го со топло чоколадо, декорирајте со мелени ореви или лешници и послужете го веднаш!
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: