Рецепти
Семифредо со костени Ана Ѓорова

Традиционален италијански непечен десерт од варени костени и рикота крем. Ладен десерт со прелив од топло чоколадо – одличен за во есенските денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Костен(1 Килограм)

Шеќер(200 Грама)

Рикота сирење(250 Грама)

Пишкоти(30 Грама)

Путер(100 Грама)

Какао(1 Кафена лажица)

Рум(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Варете ги костените околу еден час, потоа излупете ги и измиксирајте ги.
  2. Мелените костени измешајте ги со омекнатиот путер, какаото и 50 грама шеќер.
  3. Рикотата изматете ја со останатиот шеќер додека добиете кремаста смеса. Додајте малку рум и промешајте.
  4. Останатиот рум измешајте го со малку вода и потопете ги пишкотите.
  5. Наредете ги пишкотите во тава, премачкајте ги со рикота кремата и одозгора премачкајте фил од костени. Покријте со фолија и оставете да отстои 3 часа во фрижидер.
  6. Извадете го семифредото од фрижидер, одозгора прелијте го со топло чоколадо, декорирајте со мелени ореви или лешници и послужете го веднаш!
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: