Рецепти
Семифредо со костени
Традиционален италијански непечен десерт од варени костени и рикота крем. Ладен десерт со прелив од топло чоколадо – одличен за во есенските денови.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Костен(1 Килограм)
Шеќер(200 Грама)
Рикота сирење(250 Грама)
Пишкоти(30 Грама)
Путер(100 Грама)
Какао(1 Кафена лажица)
Рум(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа
- Варете ги костените околу еден час, потоа излупете ги и измиксирајте ги.
- Мелените костени измешајте ги со омекнатиот путер, какаото и 50 грама шеќер.
- Рикотата изматете ја со останатиот шеќер додека добиете кремаста смеса. Додајте малку рум и промешајте.
- Останатиот рум измешајте го со малку вода и потопете ги пишкотите.
- Наредете ги пишкотите во тава, премачкајте ги со рикота кремата и одозгора премачкајте фил од костени. Покријте со фолија и оставете да отстои 3 часа во фрижидер.
- Извадете го семифредото од фрижидер, одозгора прелијте го со топло чоколадо, декорирајте со мелени ореви или лешници и послужете го веднаш!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во