Рецепти
Семифредо со костени Ана Ѓорова

Традиционален италијански непечен десерт од варени костени и рикота крем. Ладен десерт со прелив од топло чоколадо – одличен за во есенските денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Костен(1 Килограм)

Шеќер(200 Грама)

Рикота сирење(250 Грама)

Пишкоти(30 Грама)

Путер(100 Грама)

Какао(1 Кафена лажица)

Рум(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Варете ги костените околу еден час, потоа излупете ги и измиксирајте ги.
  2. Мелените костени измешајте ги со омекнатиот путер, какаото и 50 грама шеќер.
  3. Рикотата изматете ја со останатиот шеќер додека добиете кремаста смеса. Додајте малку рум и промешајте.
  4. Останатиот рум измешајте го со малку вода и потопете ги пишкотите.
  5. Наредете ги пишкотите во тава, премачкајте ги со рикота кремата и одозгора премачкајте фил од костени. Покријте со фолија и оставете да отстои 3 часа во фрижидер.
  6. Извадете го семифредото од фрижидер, одозгора прелијте го со топло чоколадо, декорирајте со мелени ореви или лешници и послужете го веднаш!
Колач со круши и бадеми
Лазањи со болоњезе сос
Кростата од бадеми со мармалад
Домашни равиоли со сирење
Канелони со пилешко месо
Ролнички со моцарела
Макарони салата со горгонзола
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Тиквички на милански начин
Фетучини со лосос сос
Кростата со кокос и чоколадо
Лазањи со печурки
Црвен песто сос
Пепероната
Брускети со тиквички
Пилешки ражничи со песто сос
Салата од макарони со кисели краставички и сирење
Шпагети со ќофтиња
Фритата со домати и пиперки
Семифредо со чоколадо
Лимончело
Полнети модри патлиџани
Капоната
Чиабата леб
Сладолед тирамису
Фокача џеновезе
Италијански ќофтиња
Тортелини со пилешко и песто
Домашна наполетанска пица
Бонет

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: